Läs mer om

Mag - och tarmbesvär

Irritabel tarm - Inflammatorisk tarmsjukdom - Funktionell tarmsjukdom

Magproblemen ökar i Sverige och mina klienter vittnar om att det är mycket besvärande att ha en krånglande mage. Lider du av något av följande:

✓ Uppblåsthet eller svullen buk

✓ Magknip

✓ Frekventa eller varierande tarmtömningar

✓ Blodiga avföringar

✓ Förstoppning, diarré eller båda

✓ Sover dåligt

✓ Reagerar på mycket av maten du äter

✓ Trötthet och låg energi

✓ Korta friskhetsperioder följt av intensiva skov


Jag förstår om du känner förtvivlan, oro och har tappat hoppet.
Som näringsfysiolog är jag specialiserad på mag- och tarmbesvär som IBS, IBD, Crohn’s och Ulcerös colit. Jag har arbetat med ett flertal patienter som med tiden har fått tillbaka sina liv och en normal vardag.

Jag kan hjälpa dig att kartlägga din livsstil och ditt kostmönster, guida dig framåt och rusta upp dig med verktyg som du kan använda för att minska dina besvär och få tillbaka en trygg vardag. Det finns mycket du kan göra.

Förutom kartläggning av livsstilen kan du genomföra avföringstester som GI MAP (Gastrointestinal Microbial Assay Plus) och få rätt individanpassad behandling, så du kan bli fri från dina besvär och leva ett normalt liv igen.

Fyra av tio vuxna i världen lider av mag- och tarmsjukdomar. är du en av dem?

Visste du att du kan förlänga dina friskhetsperioder och bli fri från skov med en vöxtbaserad kost?

Funktionella mag-& tarmsjukdomar

Många individer, båda barn och vuxna lever med långvariga eller återkommande besvär i mag-tarmsystemet av olika svårighetsgrad och typ. Sjukdomar som exepelvis Crohn’s sjukdom, Ulcerös kolit och celiaki uppvisar tydliga vävnadsskador på rutinundersökningar. Om du har besökt gastrolog eller neurogastroenterolog samt genomgått undersökningar som endoskopi, gastroskopi, SmartPill men med uteblivna tydliga fynd hamnar du i den gruppen som tillhör funktionell tarmsjukdom.

IBS är en symtomdiagnos. Det betyder att du får diagnosen utifrån de symtom du har och inte på grund av att man hittat något ”fel” inuti kroppen. Man ställer diagnosen IBS när man inte hittat någon kroppslig sjukdom som orsakar symtomen. Vad som orsakar IBS-symtomen vet man inte än.

Inflammatoriska tarmsjukdomar

Inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) är en grupp av sjukdomar som påverkar tarmarna och orsakar inflammation. Ofta mäter man kalprotektin för att se hur kraftfull inflammatinon är för tillfället. De två vanligaste formerna av IBD är Crohn’s sjukdom och Ulcerös kolit. Dessa tillstånd innebär att immunförsvaret felaktigt attackerar tarmvävnaden, vilket leder till inflammation, sårbildning och andra besvärande symptom.

Crohn’s sjukdom

Crohn’s sjukdom innefattar kronisk inflammation i vilken del som helst av mag-tarmkanalen, från munnen till ändtarmen. Det kan leda till smärta, diarré, buksmärtor, trötthet, viktminskning och försämrat näringsupptag.

Ulcerös kolit

Ulcerös colit påverkar främst tjocktarmen och ändtarmen. Den orsakar sår och inflammation i tarmväggen, vilket kan leda till blodiga diarréer, buksmärtor och andra magproblem.

Mikroskopisk kolit

Mikroskopisk kolit är inflammation begränsad till tarmens slemhinna och kan endast ses under ett mikroskop. Det kan också ge symtom som diarré och buksmärtor.

Disorders of gut-brain interaction (DGBI)

Störningar i interaktionen mellan hjärna och tarm, så kallad disorder of gut-brain interaction (DGBI), tidigare kallat för pediatriska funktionella mag-tarm sjukdomar (FGID), är ett övergripande begrepp som inkluderar IBS. DGBI hos barn och tonåringar kännetecknas av långvariga, återkommande mag-tarmsymtom. Ungdomar med DGBI får de ofta svårt att fokusera i skolan och utvecklas psykisk ohälsa. För att fastställa diagnos krävs ofta en erfaren barnläkare med inriktning på gastroenterologi.

För att uppfylla kriterierna för DGBI utgår man från följande mag-tarm symptom:

  • Störningar i tarmmotorik

  • Viscerala hypersensitiviteter

  • Förändrad tarmslemslemhinna och immunfunktion

  • Förändrad tarmflora, så kallad dysbios

  • Förändrad bearbetning i det centrala nervsystemet (CNS)

Har du ont i magen men vet inte vad du ska göra för att slippa ha ont?

Har du testet receptfria läkemedel för IBS, Vi-Siblin, Lactobacillus, annan probiotika, besökt läkare eller testat olika kosttillskott men inget hjälper?

Skicka ett mail eller ring ett kort samtal för att ta reda på om jag kan hjälpa dig framåt.