Tarmfloran ändras med åldern

när vi blir äldre förändras bakterierna i våra tarmar.

I den här översiktsstudien från 2022 beskrivs tarmflorans påverkan på bland annat hjärnans funktion när vi åldras. Artikeln sammanfattar vad vi idag vet om sambandet mellan tamrfloran och hjärnans åldrande och diskuterar hur tarmfloran kan användas för att förbättra hjärnhälsan och behandla åldersrelaterade sjukdomar.

Från dynamisk till instabil tarmflora

Efter födseln är sammansättningen av mikrobiomet i tarmen mycket dynamisk och blir gradvis stabilare i takt med utvecklingen av det adaptiva immunsystemet (kroppens första försvarslinje), övergången till fast föda från bröstmjölk och livsstilen under barn- och ungdomsåren. Från att ha relativt stabila tarmbakterier under ungdomen till medelåldern, blir tarmbakterierna mer instabila när man blir äldre. Det sker tydliga förändringar i mångfalden av bakteriesläkten och deras funktionella kapacitet.

tänk på Tarmfloran som en trädgård

Förändringar i tarmbakterier har setts hos många olika djur, som flugor, maskar, möss, hundar, apor och människor. Tänk på tarmbakterierna som en trädgård. När vi är unga är trädgården välskött med många olika växter. Men när vi åldras kan trädgården förändras på olika sätt. Vissa växter kanske dör, nya ogräs kan dyka upp, och jorden kan bli mindre bördig. Detta kan bero på flera saker som att:

  • vårt immunsystem blir svagare med åldern (som att trädgårdsmästaren blir trött),

  • förändringar i våra magar och tarmar (som att marken ändras)

  • utveckling av åldersrelaterade sjukdomar (som att skadedjur angriper trädgården)

  • och att vi äter annorlunda och tar mer mediciner när vi blir äldre (som att vi ändrar hur vi vattnar och gödslar trädgården)

Våra vardagliga val påverkar hur tarmfloran åldras

Hos oss människor börjar åldersrelaterade förändringar i tarmbakterier vanligtvis visa sig i medelåldern till sen vuxenålder, men exakt när detta sker kan variera beroende på våra gener, miljön vi lever i och vår livsstil. Det som ändras hos mikrobiomet är mångfald och funktion, där nyckelbakterierstammar ökar eller minskar.

När tarmfloran hos äldre analyseras blir visar resultaten på skillnader, vilket kan bero på att värdarna lever med olika kostvanor och livsstil, kultur, miljö och geografiskt område. Även metoderna som används för att analysera tarmbakterierna kan ha inverkan på resultatet. Till exempel har man sett högre nivåer av bakterier från släktet Bacteroides hos personer över 65 år jämfört med yngre vuxna. Men andra studier visar att åldrande minskar mängden Bacteroides, Faecalibacterium och Lachnospiraceae, samtidigt som bakterien Akkermansia ökar. Det är alltså komplext att analysera resultaten, och har du själv beställt en avföringsanalys behöver du en kunnig person som hjälper dig att tolka resultaten rätt.

Resultaten i studierna tyder på att det är omöjligt att exakt fastställa när en individs tarmflora övergår till ett äldre tillstånd och att specifika bakteriesläkten kan spela viktiga roller vid tarmfloranalyser. Vi ser även att hälsosamma individer inte visar samma åldersrelaterade förändring i tarmfloran som mindre hälsosamma individer.

Mikrobiomet kan fungera som en ny markör för hälsa och livslängd hos äldre individer.

I takt med att vår förståelse ökar för tarmfloran, dess åldrande och hur det i sin tur påverkar hjärnans hälsa och åldrande, så blir det allt tydligare att denna komplexa mikrobiota spelar en avgörande roll i hur vi åldras och hur våra hjärnor fungerar.

Det är enormt spännande med all denna forskning om tarmfloran som publicerats senaste åren och som genomförs just nu. När jag började år 2014 på nutritionsprogrammet på Karlinska Universitetet i Stockholm skrev jag ett fördjupningsarbete om tarmfloran och hur olika sötningsmedel förändrar kompositionen på bakterierna i tarmen och idag, 10 år senare har forskningen kommit en lång bit på vägen.

Med hjälp av resultaten kan vi nutritionister använda resultaten för att förbättra hälsan för enskilda individer men även kommunal, regional, nationell och global nivå. Genom att fortsätta utforska och förstå sambanden mellan tarmbakterier och hjärnhälsa, öppnar vi upp för nya möjligheter att förhindra och behandla neurodegenerativa sjukdomar samt att främja ett friskare åldrande.

Om du är intresserad av att optimera din hälsa och må bättre genom att ta kontroll över din tarmflora, är du välkommen att kontakta mig för personlig hälsorådgivning. Boka en konsultation idag.

Föregående
Föregående

Vad är åldrande?

Nästa
Nästa

Din andra hjärna - Tarmfloran